Matavfallet under sommaren

Här hittar du tips på hur du kan agera under sommarmånaderna när du tar hand om ditt matavfall. Allt för att göra det så enkelt, smidigt och fräscht som möjligt - både för dig och oss!

Karlstads Energis fiberbaserade avfallspåse för restavfall

Tips på hur du gör med din matavfallspåse

  1. Låt blött matavfall rinna av ordentligt i vasken innan du lägger ner det i matavfallspåsen.
  2. Använd en särskild behållare för ditt matavfall där luften kan passera ordentligt. Då minskar du risken för att påsen går sönder.
  3. Byt alltid påse efter två dagar, även om du inte fyllt den ända upp till strecket.
  4. …och apropå strecket: det är maxgränsen för avfall i påsen. Fyll bara upp till strecket, så du kan stänga den ordentligt. En ordentligt stängd påse är verkligen knepet som gör en stor skillnad!
  5. Om påsen känns fuktig eller blöt när du ska slänga den kan du lägga den i en till matavfallspåse som du försluter väl.
  6. Har du plats i frysen kan du förvara matavfall som luktar mycket där, och bära ut det till ditt kärl dagen innan tömning. Till exempel räkskal kan vara skönt att ha där (efter du gjort en god fond av dem, såklart!).

Hur ska jag göra med kärlet då?!

  1. Om du har möjlighet så placera gärna kärlet i skuggan. Komposteringen drar igång snabbare om den står i solen, och det luktar betydligt mindre om kärlet får stå i skuggan.
  2. Se till att göra rent kärlet med jämna mellanrum. Ett tips är också att placera lite ättika i kärlet efter rengöringen. Om du inte vill rengöra ditt kärl själv kan du höra av dig till oss så kan vi hjälpa dig med det.
  3. För att det ska vara så fräscht som möjligt behöver matavfallet ligga i en påse. Förvara aldrig matavfall löst i kärlet.

Vill du ha hjälp med kärltvätt? Kontakta vår kundservice på kundservice.energi@karlstad.se eller ring 054-540 71 00.