Lock på slambrunn

För oss på Karlstads Energi är arbetsmiljön viktig. Vår personal ska alltid kunna lämna sitt jobb i samma skick som de kom. Därför är det viktigt att du har rätt lock till din slammbrunn så vi kan ta av locket och hjälpa dig tömma ditt slam.

Ett lock till en slambrunn får enligt Arbetsmiljöverket väga högst 15 kg. Om brunnen öppnas genom att locket kan dras åt sidan, och locket är försett med två handtag, är den tillåtna maxvikten 25 kg.

Om du har ett tyngre lock än så behöver du byta ut locket till ett lättare. Du hittar godkända lock hos vårslamtömningsentreprenör, bygghandlare, VVS-firmor eller liknande företag.

Hos de kunder som har för tunga lock tillkommer en extra avgift på 1000 kronor.

Här nedan följer några vanliga frågor och svar om lock till slambrunnar:

Ja. Men tänk på att slamtömning kan ske när som helst inom den aviserade perioden.

Du hittar lock som är godkända ur arbetsmiljösynpunkt hos vår slamtömningsentreprenör Utab Miljö AB, bygghandlare, VVS-firmor eller liknande företag.

Ett lock till en slambrunn får väga högst 15 kg. Om brunnen öppnas genom att locket kan dras åt sidan, och locket är försett med två handtag, är den tillåtna maxvikten 25 kg.

Om ditt lock har en diameter på 600 mm och är av betong eller gjutjärn kan du utgå från att locket väger mer än tillåtet.

Locken går att installera själv. Behöver du hjälp med installationen kan du vända dig till en markentreprenör som installerar avloppsbrunnar.

Priserna på godkända lock varierar beroende på bland annat storlek och om locket behöver vara överkörningsbart eller inte. För den vanligaste storleken, 600 mm som inte är överkörningsbart, ligger priset på omkring 2 000 kronor inklusive moms, exklusive installation.

Du undviker en extra kostnad om du har bytt till ett godkänt lock innan vi tömmer din brunn nästa gång.

Endast om locken kan öppnas med hävstångsredskap så vår personal slipper lyfta eller dra dem åt sidan.