Sop-pôsen

Tack för att just du väljer en lokalt producerad soppåse, gjord av skogsråvara. Genom att välja sop-pôsen är du med på resan att minska plasten i restavfallet och gå mot en mer hållbar värld!

Lokal påse för att minska plasten i restavfallet

Vad vi förvarar våra sopor i har de senaste åren förändrats. Den stora förändringen skedde när plastskatten infördes och Karlstadsborna slutade slänga sina sopor i gamla plastpåsar som de burit hem maten i. Allt färre köper idag plastpåsar i mataffären som sedan återanvänds som soppåse, i stället har många flergångspåsar att bära hem sina varor i. Några återanvänder en papperspåse från mataffären som soppåse.

En sådan papperspåse är inte avsedd för sopor, och orsakar också arbetsmiljöproblem eftersom den inte går att försluta. Så vad ska vi använda för soppåse för att omsluta restavfallet? Nu är svaret här: den lokala, fiberbaserade sop-pôsen gjord av värmländsk skog!

Gemensam värmländsk kraft

Karlstads Energi har fått flera kundförslag om att det borde finnas en pappersbaserad soppåse. Därför valde de att ta fram en påse i förnybart material som också följer standarden för en soppåse. Samarbetet tog fart när Paper Province blev inkopplade och kunde länka samman flera aktörer inom skogs- och pappersindustrin. Pappret till själva påsen kommer från Nordic Paper, den har sedan tagits fram i Gullspång hos Tingstad och lanseras och säljs nu på försök hos Stora Coop Välsviken under en begränsad period.

Bakom projektet finns Karlstads Energi, Nordic Paper, Paper Province, Tingstad och Coop Värmland.

Såhär använder du påsen

  1. Vik ut den och placera i din behållare för restavfall.
  2. Släng endast sådant som ska sorteras som restavfall. Alla typer av förpackningar och matavfall sorteras separat.
  3. Släng endast torrt avfall i påsen.
  4. Förslut påsen och släng den i ditt kärl för restavfall.