Vad är minuspriser på el?

Sommaren 2023 fick vi se något nytt – minuspriser på el mitt på dagen.
Innebär det att du som har solceller får betala för din överskottsel?
Läs mer så reder vi ut begreppen.

Sommaren 2023 inträffade ett nytt fenomen i Sverige – mitt på dagen kunde elpriserna vara negativa. Anledningen till detta var att utbudet av el var större än efterfrågan, något som till största del förklaras av att det blåste mycket samtidigt som solen sken och efterfrågan var liten. Eftersom el fortfarande inte kan lagras i större skala uppstår i dessa lägen minuspriser, eller negativa priser som det också kallas.

Tobias Håkansson är säljare av solceller på Karlstads Energi.

Vad betyder minuspriser för dig som solcellsproducent? Karlstads Energis solcellssäljare Tobias Håkansson reder ut begreppen.

Om du är kund till Karlstads Energi blir ersättningen för din producerade el elbörsens rörliga timpris. Det innebär att du får betala de timmar priset är negativt. Samtidigt är det viktigt att tänka på att du som privatperson får en skattereduktion på 60 öre per kilowattimme (kWh) för den el du matar ut på nätet.

Om du är privatperson får du skattereduktionen direkt på din deklaration. Även juridiska personer har under vissa förutsättningar rätt till skattereduktion men då krävs en ansökan.

Läs mer hos Skatteverket. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Som solcellsproducent får du även ersättning som något som kallas nätnytta från ditt elnätsbolag.

Sammantaget behöver alltså minuspriserna vara lägre än 60 öre/kWh för att du som har solceller ska behöva betala för din överskottsel. Så låga minuspriser har vi hittills inte sett i Sverige.

Nej. Som vi beskrev ovan behöver minuspriserna vara lägre än - 60 öre/kWh för att du ska tjäna på att stänga av växelriktaren. Dessutom tjänar du allra mest på att använda din egenproducerade el eftersom du slipper betala energiskatt och överföringsavgifter.

Det smartaste du kan göra är att använda din egenproducerade el, inte minst vid negativa elpriser. Har du elbil kan du passa på att ladda om det är minuspriser. Har du ett batteri kopplat till din anläggning fyller du det till max. Passa även på att fylla tvättmaskinen eller ugnslaga någon god maträtt när vi har minuspriser.