På en förpackningsstation lämnar du ditt förpackningsavfall. Välkommen dit med dina förpackningar gjorda av papper, plast, glas och metall. Förpackningsstationen är till för privatpersoner.
På kommunens olika förpackningsstation kan du sortera förpackningar gjorda av:
- Papper
- Plast
- Ofärgat och färgat glas
- Metall
- Tidningar
På vissa förpackningsstationer kan du också lämna textilier.
Vad kan jag slänga på en förpackningsstation?
Förpackningsstationerna är till för privatpersoner i Karlstadsborna att kunna sortera sitt förpackningsavfall på. En förpackning är en produkt tillverkad för att skydda, hantera, leverera och/eller presentera en vara. Till exempel en mjölkkartong är (oftast) en pappersförpackning som omsluter mjölken, tandkrämstuben är (oftast) en plastförpackning som omsluter tandkrämen. Dessa kan materialåtervinnas och bli till något nytt när vi sorterar dem rätt, på till exempel en förpackningsstation.
Var hittar jag närmsta förpackningsstation?
För att veta var närmsta förpackningsstation finns kan du antingen använda Kasta Rätt-appen i din Android eller Iphone, eller gå in på sopor.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Vad är det för skillnad på en förpackningsstation och en återvinningscentral?
På en förpackningsstation kan du som privatperson lämna förpackningsavfall, till exempel pappersförpackningar, metall och plastförpackningar. På en återvinningscentral kan du sortera ditt grovavfall, till exempel elektronik, möbler och farligt avfall. Det finns en förpackningsstation på eller i direkt anslutning till alla våra återvinningscentraler. Det är förbjudet att dumpa all annan sorts avfall än förpackningsavfall på en förpackningsstation.
Hur ofta städas det på förpackningsstationen?
Vi städar 2-3 gånger i veckan på varje förpackningsstation.
Hur ofta töms containrarna?
Eftersom containrarna på våra förpackningsstationer innehåller olika saker töms inte alla samtidigt och lika ofta. Vi hämtar innehållet i containrarna varje vecka.
Jag har tappat något i en behållare, hur gör jag?
Eftersom vi tömmer innehållet i behållarna ofta så är det svårt att få upp något som tappats in i behållaren. Var noga med att inte ha andra saker i händerna, till exempel nycklar eller mobiltelefon, när du slänger dina förpackningar i behållaren.
Vad gör jag om det är skräpigt eller felaktigt avfall dumpats på en förpackningsstation?
Du kan felanmäla stationen på sopor.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller höra av dig till vår kundservice på kundservice.energi@karlstad.se så ser vi till att det blir omhändertaget.
Varför kan det vara stökigt på förpackningsstationerna?
Förpackningsstationerna bygger på ett förtroendesystem. Det innebär att Karlstadsborna har fått förtroende att sortera ut sina förpackningar i rätt containrar, där vi sedan ser till att de återvinns. Om det förtroendet inte sköts, utan dumpning av grovavfall sker eller felsortering leder det till att det blir stökigt på förpackningsstationerna.
Vad gör Karlstads Energi för att komma till bukt med problemet om felsortering på förpackningsstationerna?
Vi utvärderar kontinuerligt vad vi kan göra för att få till en bättre sortering på förpackningsstationerna. Just nu håller vi på och arbetar fram en åtgärdsplan på hur detta ska gå till. Vi kommer framöver öka vår närvaro på förpackningsstationerna, se hur vi kan arbeta med information för att öka sorteringsgraden samt ansöka om kameratillstånd på de förpackningsstationer vi ser har behov för det.
Jag har synpunkter på en förpackningsstation, hur framför jag dem?
Vi vill alltid utvecklas, och om du har några frågor eller funderingar kring förpackningsstationen kan du antingen kontakta vår kundservice, eller skicka ett meddelande på sopor.nu.
Kontakta kundservice på kundservice.energi@karlstad.se eller ring 054-540 71 00