Utvecklings- och innovationsprojekt

Vid sidan om vår verksamhet jobbar vi ständigt med utveckling och innovation i samarbete  mellan näringslivet, akademin, civilsamhället och kommunen för att utveckla Karlstad till en stad i digital framkant. Vi bygger strategiska samarbeten för att stärka Karlstads position nationellt och internationellt, med fokus på både stad och landsbygd. Nedan ser du exempel på projekt vi är involverade i.

Våra samverkansprojekt

Tillgång till internet är avgörande för att samhället ska fungera, särskilt vid kriser och cyberattacker. Projektet "Robust region – ödrift internet" samlar aktörer i Värmland för att stärka vår digitala beredskap. Vi utvecklar en testmiljö och en checklista för att säkra internet inom avgränsade områden vid störningar. Målet är att bevara viktiga digitala tjänster och skapa ett kompetenscentrum för forskning och utveckling. Vi välkomnar fler intressenter att engagera sig och bidra till ett robustare samhälle.

”Robust region – ödrift internet” genomförs i ett samarbete mellan Karlstads Energi, Karlstads kommun, Karlstads universitet, Stiftelsen Compare, NWT och Coop.

Bild med alla logotyper för bolagen som är med i samverkansprojektet "Robust region - ödrift internet"

Tillgång till internet är avgörande för att dagens samhälle ska fungera. Utan el och internet påverkas våra möjligheter till att kommunicera och få tillgång till samhällsviktiga funktioner och tjänster. I takt med att omvärlden blir osäkrare och cyberattacker sker oftare finns det ett behov av att kraftsamla kring digital beredskap.

Hur kraftsamlar vi?

Vi har samlat ett antal aktörer i Värmland för att på allvar ta tag i frågan och öka regionens digitala beredskap. I slutet av mars hölls en kickoff för projektet ”Robust region – ödrift internet” som genomförs i ett samarbete mellan Karlstads Energi, Karlstads kommun, Karlstads universitet, Stiftelsen Compare, NWT, Coop Värmland, Mittnät och Netnod.

Vad vill vi uppnå?

Vi ämnar ta fram en checklista för hur man kan få internet att fungera i ett avgränsat område, det vi kallar för ödrift. Detta krävs för att vi ska kunna behålla de viktigaste digitala funktionerna i samhället vid allvarliga störningar i förbindelsen till omvärlden.

Vi avser att så fort som möjligt etablera en testmiljö för att kunna utröna hur vi får de mest samhällsviktiga digitala tjänsterna att fungera. Lika viktigt är det att etablera ett kompetenscentrum inom området för kunskap, testmiljö, forskning och resurser för att driva arbetet framåt med att öka den digitala beredskapen. Målsättningen är att projektet ska vara transparent och att checklistan inte bara ska ge nytta till Värmland utan även kunna tillämpas av andra regioner både i Sverige och i EU.

Vad menas med ödrift?

Idén med ödrift är tagen från elberedskapen, och innebär att man skapar ett begränsat område, en ”ö”, där det ska finnas en egen elproduktion utan koppling till övriga elnätet. Att skapa en struktur för ödrift av internet skulle resultera i ett mer robust samhälle som kan upprätthålla digitala funktioner även om ordinarie nätet ligger nere.

Vi ser vikten av att fler intressenter från den lokala industrin, handeln och andra viktiga samhällsaktörer kommer med i projektet!

Är du och ditt företag intresserade av att delta i detta projekt?

Vänligen fyll i formuläret nedan så tar vi kontakt med er.