Other languages

Karlstad el- och stadsnät itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstadnat.se

Anslut din villa till stadsnätet

Anslut din villa till stadsnätet och få ett snabbt och säkert bredband och massor av tjänster att välja bland.

Anette Eriksson, säljare

Telefon: 054-540 73 66

E-post: anette.eriksson@karlstad.se

Vad ingår i stadsnätet?

Som ansluten till stadsnätet får du tillgång till:

  • Snabbt och prisvärt internet med hastighet 10–1 000 Mbit/s
  • Ett stort tv-utbud samt telefoni
  • En pålitlig och framtidssäker anslutning från en trygg och lokal aktör
  • Valfrihet när det kommer till leverantör och tjänster
  • En mer attraktiv bostad vid eventuell försäljning

Att ansluta till stadsnätet är en långsiktig investering eftersom värdet på huset sannolikt ökar. Med fiber kan du dessutom känna dig säker på att huset har teknik som klarar av framtidens utmaningar.

Hur ansluter jag min villa?

Kolla om stadsnätet är utbyggt där du bor

Vi har en webbtjänst där du kan se var stadsnätet just nu finns och byggs ut. Om stadsnät finns där du bor kan du beställa en anslutning direkt. Sök på din adress för att se om nätet finns nära dig! Länk till annan webbplats.

Om det inte finns stadsnät där du bor

När din villa ska anslutas till stadsnätet måste vi planera, gräva och blåsa fiber om det inte redan finns i ditt område. För att det ska gå ihop behövs ett tillräckligt stort intresse där du bor. Först då kan en anslutning till stadsnätet bli möjlig.

Din anslutning sker i fyra steg

  1. Först tar vi in intresseanmälningar och beställningar, och håller koll på hur många de är. När vi ser att det finns ett tillräckligt stort intresse eller en bra möjlighet till att bygga ut så går vi över till nästa fas.
  2. Nu börjar vi bearbeta ditt område för att få in så många beställningar på anslutningar som möjligt. När tillräckligt många i ditt område har beställt bestämmer vi att vi ska bygga ut stadsnätet till er.
  3. Vi börjar bygga ut vårt nät för att ansluta dig och ditt område. Du får självklart information längs vägen.
  4. Nu är ditt område anslutet! Om du inte valde att ansluta dig i samband med byggnationen har du chansen att göra det i efterhand.

Om det redan finns stadsnät där du bor

Bor du i ett område där det redan finns fiber går anslutningsprocessen snabbare. Detta gäller så länge din villa finns i närheten av befintlig kanalisation och fiber. Gör en beställning Länk till annan webbplats. eller kontakta oss om du är intresserad av att veta mer.

Vad kostar det?

I vår webbtjänst kan du också se priset för en anslutning i ditt område.

Den trådlösa mobilkommunikationen (3G/4G/5G) är ett jättebra komplement till den trådbundna fiberanslutningen. Trådlöst är fantastiskt bra när du rör på dig och använder dina mobila enheter, exempelvis på stan eller på semestern.

Hemma eller på jobbet, där du ställer helt andra krav på stabilitet och kapacitet, finns det dock inget alternativ som är bättre än fiber. Du vill ju inte att tv-bilden hackar eller att din surfmängd tar slut.

Fiber, främst genom vårt kommunala stadsnät, gör det också möjligt för digitala välfärdstjänster att bli en självklarhet i framtiden. Distanssjukvård och äldreomsorg kan förbättras och användas i betydligt större utsträckning om vi har en stabil anslutning som håller över tid och där är fiber i dagsläget det absolut bästa alternativet.

Visste du att?

Dagens mobilmaster som sänder ut 3G och 4G är anslutna med just fiber, vilket säger en hel del om var kraften finns.

5G-Tekniken kommer absolut att erbjuda bättre kapacitet än sin föregångare, men fokus hos leverantörerna ligger inte på hushållen. 5G utvecklas stället främst för framtida samhällstjänster, för kunna styra smarta bilar, industrier och övervaka elnätet. Fredrik Tufvesson, 5G-expert och professor i radiosystem vid Lunds tekniska högskola rekommenderar fiber framför mobilkommunikation:

”Mobilkommunikation är ett bra komplement. Men fiber kommer – för överskådlig framtid – att ha högre kapacitet. Vänta inte på 5G.”

Vill du veta mer om framtidens uppkopplade samhälle? Vi kommer gärna ut till dig och dina grannar och berättar! Välkommen att höra av dig.

Sidan uppdaterad: 2023-05-26

Hittade du rätt information på sidan?