Other languages

Karlstad el- och stadsnät itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstadnat.se

Bli mer energismart

Här hittar du tips på hur du kan undvika höga effekttoppar och påverka din elnätsavgift.

Vad innebär det att vara energismart?

Du är energismart när du använder energi på ett effektivt sätt. Genom att sprida ut din elanvändning, värma upp din bostad på ett genomtänkt sätt och investera i energisnåla prylar blir du en medveten energianvändare.

När du är energismart bidrar du till hela samhällets energieffektivisering!

Om du sprider ut din elanvändning får du ner effekttopparna. Då får du ett lägre pris på din effektavgift och du bidrar till en jämnare belastning på elnätet, och det är bra för alla!

Under november-mars har vi dessutom en höglastavgift för att minska belastningen på elnätet. Detta gör att du behöver vara extra noga med att använda din el utspritt för att minska kostnaderna för din elförsörjning.

Du kan sprida ut användningen genom att till exempel inte köra alla hushållsapparater samtidigt, kanske kan du starta tvättmaskinen efter att du lagat mat?

På vintern är det extra viktigt att tänka på din elanvändning, priset är ofta högre och belastningen på nätet också.

Du måste ju ha värme till bostaden och det tar vanligtvis mycket energi. När det inte är kallt kan du därför stänga av värmekällor när de inte behövs, till exempel i rum som du inte vistas mycket i eller golvvärmen i badrummet.

Du kan också överväga att sänka värmen i hela huset och ha innetofflor och en extra tröja på dig inomhus under vintern.

Ska du köpa ny tv, vitvaror eller andra elapparater så kan du fråga personalen på butiken om hur energisnåla produkterna är. Många gånger tjänar både du och miljön på att lägga någon extra krona på ett mer energieffektivt alternativ.

Ibland kan du till och med tjäna på att köpa nytt. Ett gammalt kylskåp kan till exempel dra upp till dubbelt så mycket el som ett nytt energisnålt alternativ.

Om något skulle inträffa som gör att din bergvärmepanna slås av och går över till att drivas med enbart el kommer du att få en hög effekttopp. Därför vill vi tipsa om att sätta in en så kallad effektvakt som övervakar anläggningen och varnar dig ifall något skulle hända. Den kan ställas in så att du slipper ett allt för högt effektvärde. Vill du veta mer ska du kontakta en bergvärmeåterförsäljare.

På Mina sidor kan du följa din elanvändning timme för timme med cirka ett dygns eftersläpning. Det ger dig en överblick och möjligheten att se över dina elvanor.

Det är besluten du fattar varje dag som avgör hur mycket el du använder. Det viktigaste du kan göra är att vara medveten om din elanvändning. Fundera över vad du använder din el till, se sedan till att använda den så effektivt du kan till det du faktiskt har nytta av och uppskattar.

Sidan uppdaterad: 2023-05-25

Hittade du rätt information på sidan?

El
Elpris