Sidan uppdaterad: 2025-04-10
Hur upplevs framtidens återvinning?
Nu har framtidens återvinning varit verklighet i tre månader på Mjölnartorpet i Karlstad. Hos 400 villaägare finns tre sopkärl på tomten där de boende kan sortera sina förpackningar av papper, plast, glas och metall utöver rest- och matavfallet. Men hur är det egentligen att vara först i Karlstad med att hemsortera sitt förpackningsavfall?
%20NHolm-ljus.webp)
Niclas Berg är en av de första hemsorterarna i Karlstad.
”Var ska sopkärlen få plats?”
Den första frågan som många av villaägarna ställde sig var hur de skulle göra plats för sopkärlen som nu är tre, istället för det tidigare ensamma kärlet.
– När vi fick reda på att vi skulle få tre sopkärl funderade vi på var de skulle stå. Vi har fortfarande inte riktigt landat i var de ska stå långsiktigt, utan vi har mest bara löst en plats för nu, kanske tar vi och gör om trädgården något framåt sommaren, berättar Niclas Berg, som är en av de första hemsorterarna i Karlstad.
De tre sopkärlen tar upp en plats om ungefär 200 gånger 80 centimeter, alltså 1,6 kvadratmeter. Villaägarna får ha sopkärlen placerade var de vill på sin tomt, men på sophämtningsdagen behöver de stå vid tomtgränsen.
– Vi förstår såklart att tre sopkärl kanske inte är något som gemene Karlstadsbo tycker är en snygg trädgårdslösning. Att införa hemsortering är dock inte något vi hittat på bara i Karlstad, utan ett lagkrav som gäller i hela Sverige. Med andra ord funderar alla Sveriges villaägare på hur de ska göra med sopkärlen vid sin fastighet nu, och det är upp till varje enskild fastighetsägare att lösa det, förklarar Christoffer Henriksson, återvinningsstrateg på Karlstads Energi och projektledare för införandet av hemsortering i Karlstad.
2,5 kilo mindre i restavfallet per hushåll
Målet med att hemsortera är att fler förpackningar ska gå till återvinning i stället för att hamna i restavfallspåsen. Och att det ska vara lätt för privatpersoner att sortera ut sina förpackningar. Trots funderingarna kring sopkärlens placering är detta något som hemsorteraren Niclas märkt av.
– Tidigare kunde mindre plastförpackningar gå i restavfallet, men nu när det är så tydligt var vi ska sortera det. Nu slänger vi till exempel plastförpackningen för korvar direkt i plaståtervinningen, säger Niclas.
Effekterna på mindre restavfall märks tydligt på Mjölnartorpet redan nu. Soppåsen som går till restavfallet har minskat avsevärt sedan villaägarna började hemsortera, idag är det i snitt 31 procent mindre restavfall än innan.
– Vår senaste analys av soppåsarna i Karlstad visar att det framför allt finns pappers- och plastförpackningar som skulle kunna sorteras ut. Ungefär 60 procent av det som hamnar i soppåsen hör egentligen inte hemma där. Vi ser redan nu en tydlig förändring i restavfallet på Mjölnartorpet. Innan de kunde hemsortera genererade varje hushåll i snitt 7,55 kilo restavfall på två veckor. Vi är så glada över villaägarnas stora engagemang som lett till att idag är restavfallet på två veckor i snitt 5 kilo istället. En minskning med mer än 2,5 kilo, berättar Christoffer.
Färre resor till förpackningsstationen
Hela Karlstad kommer börja hemsortera från 2026 och tre sopkärl kommer köras ut till alla Karlstads villaägare. Utöver en högre utsorteringsgrad på förpackningarna leder det också till färre resor till förpackningsstationen för att sortera.
– Nu behöver vi inte samla alla förpackningar i tvättstugan innan vi åker till stationen, i stället kan vi kasta dem direkt i sopkärlet. Vi har faktiskt inte behövt åka en enda gång till en förpackningsstation sedan vi fick hem kärlen, utan det har bara blivit en vända till återvinningscentralen med grovsopor, avslutar Niclas.

Christoffer Henriksson, återvinningsstrateg på Karlstads Energi och projektledare för införandet av hemsortering i Karlstad.
Förbättrar hämtningstekniken
Mjölnartorpets 400 villaägare kommer vara med och avgöra hur det blir för resten av Karlstads villaägare. Genom såväl kvantitativa som kvalitativa utvärderingar kommer de få berätta om sin upplevelse. För det är inte bara de tre sopkärlen på varje tomt som är nya, det är även hämtningstekniken med en ny sorts sopbil.
Tidigare har Karlstadsbornas sopor hämtats med en baklastande sopbil som kräver två sophämtare. På Mjölnartorpet rullar nu en sidlastande sopbil med två fack i sig som bara behöver en sophämtare. Det betyder att sopkärlet behöver stå på ett annat vis på sophämtningsdagen.
– Vi utvärderar den nya sophämtningstekniken, och har sett att vissa saker behöver vi bygga till på de nya sopbilarna. Därför känns det tryggt och bra att vi gör det här pilottestet först, innan vi börjar på stor front i hela Karlstad, förklarar Christoffer.
Sommaren 2026 hemsorterar alla villaägare
Testet avslutas i maj och kommer därefter analyseras för att fastställa hur det kommer se ut i resten av Karlstad. Den stora utrullningen av sopkärl till resten av Karlstads villaägare kommer ske under våren 2026.
– Målet är att alla villaägare i Karlstad ska ha sina tre sopkärl och kunna hemsortera senast sommaren 2026, avslutar Christoffer.