Sidan uppdaterad: 2024-12-12
Anna säkrar elbehovet inför julen – och framtiden
Visste du att Anna, 21 år, är en av de som ser till att elnätet i Karlstad fungerar starkt, stabilt och säkert – även under julrushen? Trots sin unga ålder har hon redan titeln projekteringsingenjör på Karlstads Energi, och jobbar i en framtidsbransch som aldrig slutar utvecklas.
Det kvinnliga nätverket IGE-day var anledningen till att Anna ville bli ingenjör. Därför är hon själv drivande i att planera IGE-day på Karlstads Energi för nya blivande kvinnliga ingenjörer.
Kvinnliga ingenjörsnätverket väckte intresset
Redan under högstadiet väcktes Annas intresse för teknik, tack vare en inspirerande dag med det kvinnliga ingenjörsnätverket IGE-day, där hon fick prova på att bygga broar och planera samhällen. Tre år på teknikgymnasiet följdes av en påbyggnadsutbildning till gymnasieingenjör vid Karlstads Teknikcenter. Bara månader efter examen landade hon sitt första heltidsjobb – i en bransch hon beskriver som både utmanande och full av möjligheter.
– Energi- och elbranschen är ständigt aktuell, säger Anna. Det händer något nytt hela tiden – särskilt inom områden som batterilagring, energigemenskaper och produktionsanläggningar. Jag älskar att jag får vara en del av lösningarna för framtidens energibehov.
Vad gör en projekteringsingenjör egentligen?
Anna förklarar att elnätet kan liknas med en järnvägsräls och elen kan liknas vid tågen som färdas på rälsen. Hennes jobb är att se till att rälsen alltid är säker och klar för trafik.
– Jag planerar var och hur elnätet ska byggas ut, repareras och moderniseras. Om du går förbi ett elskåp kan du vara säker på att jag och mina kollegor har vart där och tänkt ut hur många hushåll det ska försörja och vilka kablar som behövs, säger hon.
Men det är inte utan utmaningar.
– Elektrifieringen med elbilar, solceller och nya energibehov sätter press på oss. Elbehovet väntas öka enormt de kommande åren och då måste vi ha kapacitet för det. Idag räcker det heller inte att bara "ta emot el". Vi får också tillbaka el från kunder med solceller och måste hantera nya flöden och kapacitetsutmaningar, förklarar Anna.
Om du går förbi ett elskåp kan du vara säker på att Anna och hennes kollegor har vart där och tänkt ut hur många hushåll det ska försörja och vilka kablar som behövs.
Julen: En av årets mest intensiva tider
Under julen ökar trycket på elnätet. Allt från ugnar till diskmaskiner, julgranar och ljusslingor drar energi samtidigt. Anna och hennes team har därför beredskap dygnet runt för att hålla nätet stabilt.
– Den 23:e december är en särskilt utmanande dag. Alla vill baka, sista-minuten-städa och tvätta på samma gång samtidigt som julbelysningen ska lysa för fullt. När "järnvägsrälsen" blir extra belastad, riskerar tågen att gå extra trögt, säger Anna med ett skratt.
Hennes råd? Fördela elanvändningen över dygnet – det sparar både pengar och minskar belastningen på elnätet. För den nyfikne kan en googling på "Effekt-tariff" skapa en viktig aha-upplevelse gällande hur du kan påverka din elräkning.
En framtidsbransch med många möjligheter
Energibranschen förändras snabbt, och Anna ser sig själv som en del av en spännande utveckling.
– Jag hoppas att fler unga tjejer vågar prova på tekniska yrken. Det är så häftigt att jobba med något som är både viktigt och utmanande. Och jag lovar – ingen dag är den andra lik!
På Kontoret på Orrholmen ser Anna till att elnätet i Karlstad fungerar starkt, stabilt och säkert – även under julrushen, som är tiden på året som elnätet belastas som mest.