Sidan uppdaterad: 2024-11-28
Nu blir det enklare att återvinna textilier
Från och med 2025 införs separat insamling av textilavfall. Det innebär att tusentals ton textilier inte längre ska hamna bland hushållssoporna utan istället kan återvinnas till nytt material. Det kommer att minska belastningen på miljön.
En än större insats för klimatet kan du göra genom att förlänga livslängden på dina kläder och andra textilprodukter.
Från 1 januari 2025 blir det obligatoriskt att sortera textilavfall separat från annat avfall. Detta gäller inom hela EU och omfattar både privatpersoner och företag. Det betyder att du inte längre får slänga kläder eller andra textilier i restavfallet – de ska i stället lämnas till återvinning via kommunens insamlingssystem.
Viktigt att tänka på:
- Textilavfallet måste vara rent och inte innehålla några farliga ämnen.
- Det måste också vara torrt, lägg det i en plastpåse och knyt dubbelknut.
Målet med de nya reglerna är att skapa en mer cirkulär hantering av textilavfall. När textilavfall samlas in separat kan det återvinnas till nya produkter.
Men förändringen ska också leda till ökad återanvändning. Varje år slänger svenskarna i genomsnitt åtta kilo textilier i soporna. Mer än hälften av det hade kunnat återanvändas, vilket är ett stort slöseri med resurser. Mycket mer måste lämnas till second hand.
Svensk textilkonsumtion släpper ut lika mycket som 850 000 bilresor runt jorden – nu hjälper vi dig göra skillnad
Den svenska textilkonsumtionen orsakar i dagsläget över fyra miljoner ton koldioxidutsläpp, vilket motsvarar utsläpp från en bil som kör 850 000 varv runt jorden. Utöver detta skapas mycket avfall i produktionen som konsumenten aldrig ser – osynligt avfall. Ett par jeans ger upphov till 28 kilo osynligt avfall.
Du kan göra skillnad:
- Använda dina kläder och andra textilier längre, lufta dem i stället för att tvätta och följ tvättråden.
- Köp begagnat i stället för nytt.
- Lämna textil till insamling när den är utsliten.
Tillsammans kan vi minska klimatpåverkan. En ökad cirkulär hantering av textilavfall är en viktig del i denna förändring.
Så här går insamlingen till i Karlstad
Vi samlar idag in alla typer av textilier (hela och trasiga) på våra återvinningscentraler och hela och rena textilier på våra förpackningsstationer.
Vi kommer inom kort upphandla insamling av alla typer av textilier (hela som trasiga) på våra återvinningscentraler samt förpackningsstationer från 2025.
Skapas nya insamlingsstationer eller använder ni befintliga?
Inga nya insamlingsplatser kommer skapas för detta men vi kommer utöka servicenivån på befintliga genom att omhänderta även trasiga textilier på förpackningsstationerna genom krav i vår kommande upphandling.
På hur många platser kommer ni att tillhandahålla insamling av hushållens textilier?
Återvinningscentralerna Heden, Våxnäs, Djupdalen, Molkom, Vålberg och eventuellt Väse samt alla obemannade förpackningsstationer utom Rud (som läggs ned vid årsskiftet). Totalt 23 förpackningsstationer.
Vad kostar detta?
Idag kostar det Karlstads Energi ingenting då det finns ett värde i materialet som finansierar entreprenaden för våra leverantörer. Då kommande upphandling inte är genomförd kan vi inte uttala oss om kostnaden i förväg men eftersom entreprenaden bygger på samma förutsättningar som tidigare är vår avsikt att upphandla tjänsten genom ett tjänstekoncessionsförfarande där vi varken bekostar eller får betalt för tjänsten.
Vad gör ni med de insamlade textilierna sedan?
Kravet i upphandlingen är att så mycket som möjligt ska sorteras för att omhändertas för återanvändning. Nästa steg är materialåtervinning och sista steget är energiåtervinning.