Sidan uppdaterad: 2024-09-04

Fjärrvärme
Hållbarhet
Miljö

En pressad biobränslemarknad påverkar hela branschen

Biobränslemarknaden är fortsatt väldigt pressad där enorma prisökningar har skett under de senaste tre säsongerna. Karlstads Energis bränslestrateg Henrik Eliason förklarar hur situationen på biobränslemarknaden påverkar hela fjärrvärmebranschen.

Karlstads Energi har haft ett antal flerårsavtal som bromsat den kraftigaste prisuppgången i jämförelse med många andra energibolag. Dock har de flesta av dessa avtal nu fullföljts och därför står vi inför en kraftig prisuppgång på det fasta biobränslet inför kommande eldningssäsong.
– Under föregående säsong hade många leverantörer svårt att leverera enligt de volymer som avtalats och avropats på grund av både utbud och konkurrens om råvaran. Vi har dock varit tydliga med att vi förväntar oss att volymerna i samtliga avtal skall uppfyllas, berättar Henrik Eliasson, bränslestrateg på Karlstads Energi.

Bakgrund till nuvarande utmaningar i biobränslemarknaden:

  • En brist på marknaden uppstod i samband med att Rysslands angreppskrig mot Ukraina och den därpå följande energikrisen. Mycket biobränslen som tidigare flödade in från öst blev av förklarliga skäl ej längre tillgängliga.
  • Många förbrukare i Europa vände sig mot Sverige för ersättningsvolymer och konkurrensen om råvaran ökade kraftigt, den svaga kronan spädde på prisökningen ytterligare.
  • Det var den plötsliga begränsningen i utbud och samtidigt kraftigt ökad efterfrågan som pressade upp biobränslepriserna rejält.
  • På grund av den kraftiga prisuppgången är det lönsamt att transportera biobränsle längre sträckor vilket gjort att konkurrensen även ökat kraftigt för oss på den lokala marknaden i Värmland.

Nuläget

Inför kommande eldningssäsong har vi säkrat det värmebehovet som krävs för att värma Karlstad. Vi har även förutsättningar att producera en ansenlig mängd el beroende av hur efterfrågan utvecklar sig på marknaden. Vi har möjlighet att producera som mest el när det är kallt och behovet av detta är som störst.

Vi bygger normalt sett upp vårt bränslelager under hösten inför vintermånaderna då förbrukningen ökar kraftigt. Även om våra leverantörer ökar inflödet av transporter till oss under denna period kan det inte matcha vår förbrukning varför lagret behöver byggas upp inför vintern. Under en normalsäsong toppar lagret i slutet av november/början av december och sjunker sedan långsamt fram till sommaren när eldningssäsongen tar slut.
Inför kommande säsong har lagret byggts upp tidigare än vanligt vilket beror på att många leverantörer behövt köra i kapp de rester de haft från föregående säsongs avtal under sommaren.

Arbetet på sikt

Då bränslemarknaden fortsatt är i obalans arbetar vi med att driva fram mer bränsle på framför allt den lokala marknaden. Det handlar om att utveckla samarbetet med våra leverantörer och förstå vilka flaskhalsar som finns och hur vi på ett effektivt sätt kan reducera dessa.
Potentialen finns i Värmland för utökat uttag av grot* som är vårt huvudsakliga biobränslesortiment. Dock kommer det ta tid att bygga upp förmågan till ökat uttag då det är många led av underleverantörer är inblandade.

* Grot: Grot är en förkortning för Grenar och Toppar. Enkelt uttryckt är det spill som uppstår vid slutavverkningar. Dessa avverkningsrester kan sedan samlas in och flisas för att användas om biobränsle i värme och kraftvärmeverk.

Läs mer om detta på:

Vill du veta mer?

Hitta och läs mer nyheter från Karlstads Energi