• Just nu har vi en störning som gör att man inte kan teckna elavtal genom signering av bankid. För att gå runt detta kan du trycka på knappen "jag saknar bankid".

Sidan uppdaterad: 2024-04-23

Stadsnät

Värmland banar väg för ödrift av internet

Vad händer i vårt närområde om internetförbindelsen till omvärlden går ner? Kan jag fortfarande handla och besöka kommunens hemsida? Svaret är förmodligen nej. För att undersöka hur vi i regionen kan fortsätta använda viktiga tjänster om förbindelsen bryts, samarbetar nu flera ledande aktörer inom projektet "Robust region - ödrift internet". Projektet, som är unikt för Sverige – och kanske hela världen, hade under onsdagen kickoff på Karlstads universitet.

– Nu räcker vi upp handen i Värmland och erbjuder vår kompetens för att ta tag i frågan, och ta fram ett koncept för att möjliggöra en ökad robusthet i internet, ett koncept som sedan kan återanvändas i resten av Sverige och varför inte också EU som en basritning och vägledning, säger Linda Larsson, (S), kommunstyrelsens ordförande i Karlstads kommun.

Kräver starkt samarbete

Med krig i vårt närområde har betydelsen av en fungerade infrastruktur för digitala tjänster hamnat i blickfånget. Karlstads kommun har högt ställda ambitioner när det gäller att bidra till svensk motståndskraft och den civila beredskapen. Här finns omfattande erfarenhet och expertis inom försvars- och säkerhetssektorn och ett universitet med ledande forskning inom cybersäkerhet. Att projektet initieras i just Karlstad är därför ingen slump.

Under en fullsatt kickoff på Karlstads universitet delade talare och paneldeltagare, från Karlstads Energi, Karlstads kommun, Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), Compare, NWT, Post- och telestyrelsen (PTS), Netnod, Karlstads universitet och Mittnät, med sig av sin kunskap inom området och betonade att detta är något vi måste lösa tillsammans.

– Det är en komplex kedja som ska sammanfogas för att säkerställa driften och funktionaliteten av digitala tjänster, som till exempel att kommunen kan publicera information via sin hemsida eller att man kan betala för sina varor i affären. Samarbete är en förutsättning för att genomföra ett sådant här projekt. Vi är därför oerhört glada över att ha lyckats samla den spetskompetens som krävs för att genomföra detta viktiga och angelägna projekt, säger Hafsteinn Jonsson, affärsutvecklare på stadsnät, Karlstads Energi.

Till nytta för alla som bor i Sverige

Målet med projektet är att undersöka vilka digitala tjänster som är vitala för samhället och vad som krävs för att upprätthålla dem. Genom att förena myndigheter, forskning, näringsliv och offentlig sektor, vill man ta fram ett koncept som sedan kan kopieras till övriga regioner i landet och därmed gagna alla som bor och verkar i Sverige.

Vill du veta mer?

Hitta och läs mer nyheter från Karlstads Energi