Sidan uppdaterad: 2024-04-23

Hållbarhet
Miljö

Sop-pôsen som minskar plasten i restavfallet

Nu lanseras en lokalt producerad soppåse gjord av skogsråvara. Soppåsen, eller sop-pôsen som man valt att kalla den, var från början en idé hos Karlstadsbor som nu blivit till en fysisk produkt. Målet med sop-pôsen är att minska plasten i restavfallet.
Kom och testa sop-pôsen, låt barnen provsitta sopbilen och prata framtidens sopsortering med oss utanför Stora Coop Välsviken fredag 12 april mellan klockan 14 - 18, och lördag 13 april mellan klockan 10 - 14.

Karlstads Energi har fått flera kundförslag om att det borde finnas en pappersbaserad soppåse. Därför valde vi att ta fram en påse i förnybart material som också följer standarden för en soppåse. Genom ett gott samarbete med lokala aktörer inom skogs- och pappersindustrin finns nu sop-pôsen till försäljning hos Stora Coop Välsviken under en begränsad period som ett första led i lanseringen.

Vi firar lanseringen av sop-pôsen med att bjuda in dig att få ett gratisexemplar av påsen, låta barnen provsitta sopbilen och leka återvinningslekar samt prata om framtidens sopsortering.

Fredag 12 april

Klockan 14 - 18

Lördag 13 april

Klockan 10 - 14

Vi ses utanför Stora Coop Välsviken!

Lokalt producerad för att minska plasten i restavfallet

Utöver att den är ett lokalt alternativ till plast-soppåsar på rulle som ofta transporterats över stora delar av jordklotet, hjälper också den fiberbaserade sop-pôsen till att minska mängden plast i restavfallet. Något som Karlstads Energi arbetar ständigt med.

– En av våra viktigaste frågor när det kommer till avfallshantering är just att minska plasten i restavfallet. Vi vill att det ska vara lätt att göra rätt för våra kunder, därför känns det jätteroligt att vi nu kan erbjuda en lokal, fiberbaserad soppåse till Karlstadsborna, berättar Malin Pettersson, chef för Återvinning på Karlstads Energi.

Sista delen i utvecklingsprojektet

Sop-pôsen har gått från idé till en fysisk produkt under flera steg i en affärsutveckling hos Karlstads Energi. Först dök behovet upp varefter en arbetsgrupp med Paper Province, Nordic Paper och Tingstad skapades och en test-påse togs fram. Denna fick Karlstadsbor testa i praktiken och ge återkoppling på.

– Efter första utvärderingen förändrade vi utformningen på påsen så den är bättre anpassad för en sopbehållare de flesta har under vasken. Från fredag vecka 15 finns påsen till försäljning hos Stora Coop Välsviken i Karlstad, och om vi märker att den landar bra hos slutkonsument kommer fler dagligvaruhandlare kunna köpa in den från Tingstad, fortsätter Malin.

Bakom projektet finns Karlstads Energi, Nordic Paper, Paper Province, Tingstad och Coop Värmland.

Här kan du läsa mer om hur du använder sop-pôsen. Länk till annan webbplats.

Vill du veta mer?

Hitta och läs mer nyheter från Karlstads Energi