Sidan uppdaterad: 2024-04-23
Föråldrade mobiltekniker släcks ner – hur påverkas du?
Tillhör du dem som fortfarande surfar på internet via telefonjacket (ADSL) eller använder 2G/3G-nätet för dina uppkopplingar? Det kommer snart att vara ett minne blott. Föråldrade internettekniker håller just nu på att fasas ut genom att släckas ner.
2026 ska alla stationer vara nedsläckta
I slutet av 2025 ska alla 3G-nät vara nedsläckta, och hela 2G-nätet och alla ADSL-stationer ska släckas senast 2026. Det här innebär att du som fortfarande har enheter uppkopplade eller har ditt internet via någon av dessa tekniker behöver hitta en ny internetlösning. Vi på Karlstads Energi vill självklart hjälpa dig genom att ansluta din fastighet till vårt öppna fibernät. Ju snarare du skickar in en beställning – desto mindre risk att du plötsligt står utan internet när just din station släcks ner.
Varför ska jag välja fiber – det finns ju trådlöst internet via mobilen idag?
Först och främst: vi ser den befintliga trådlösa tekniken (4G/5G) som ett bra komplement, snarare än en konkurrent, till den trådbundna fiberanslutningen. Trådlöst är fantastiskt bra när man rör på sig och använder sina mobila enheter, exempelvis på stan eller på semestern.
Hemma eller på jobbet, där man ställer helt andra krav på stabilitet och kapacitet, finns det ingen utmanare till fiber. Utöver den dagliga konsumtionen där man inte accepterar att tv-bilden hackar eller att surfmängden tar slut, öppnar fibern – och framför allt det kommunala stadsnätet – dörren till de välfärdstjänster som testas och utvecklas i detta nu. Tjänster inom allt från distanssjukvård till äldreomsorg är på väg in i våra hem med full kraft, och de kräver en anslutning som går att lita på. En liten parentes är även att de mobilmaster som sänder ut 4G och 5G är anslutna med just fiber, vilket säger en hel del om var kraften finns.
För att du ska få en riktigt bra uppkoppling via ett trådlöst nät bör du dessutom bo väldigt nära en mast – vilket många med ADSL-uppkoppling (ofta landsbygden) tyvärr inte gör. Så om du är ute efter en stabil och snabb internetuppkoppling är det fiber som gäller.
Dessutom är vi ett så kallat ”öppet nät”, vilket innebär att du fritt kan välja tjänster från alla våra internet och TV-leverantörer. Du bestämmer själv vilken tjänsteleverantör och hastighet du vill ha och om du tröttnar på någon – eller hittar ett bättre erbjudande – är det bara att byta. Konkurrensen mellan leverantörerna bidrar också till en schysst prismarknad då alla konkurrerar på samma villkor för att värva dig som kund.
Läs mer om fördelarna med fiber nedan:
- FULL FRIHET: Tack vare vårt breda tjänsteutbud, där varje leverantör (företag som säljer internet-, tv- och smarta hem-tjänster) konkurrerar på lika villkor, får du som kund full frihet att själv välja den eller de tjänster som passar just dig. Självklart med lågt pris och hög kvalitet!
- DRIFTSÄKERT: Eftersom stadsnätet är nedgrävt under mark påverkas det minimalt av väder och vind. Dessutom, eftersom det är ljussignaler som går i fibernätet och inte el, påverkas aldrig anslutningen av andra typer av ledningar. Till skillnad mot trådlöst internet via mobilen påverkas inte heller hastigheten av att flera användare surfar samtidigt.
- FRAMTIDSSÄKERT: Kapaciteten i stadsnätet är närmast obegränsad och i dag använder vi bara en bråkdel av fiberns möjligheter. Vi på Karlstads Energi arbetar dessutom ständigt med att förnya och förbättra nätet, samt möta upp de förväntningar och krav som ställs från våra kunder gällande framtidens tjänster – till exempel larm-, omsorg- och smarta hem-tjänster.
Vad kostar en fiberanslutning till vårt öppna stadsnät?
När du beställer fiber från oss betalar du först en anslutningskostnad (engångsavgift) och sen väljer du själv vilka tjänster du vill koppla upp dig på (köpa månadsvis). Anslutningskostnaden beror på var du bor och hur långt ifrån fibernätet din bostad är belägen. Månadskostnaden blir många gånger lägre hos ett öppet stadsnät som oss – jämfört med om du väljer att köpa en någorlunda hög hastighet via ett trådlöst nät.