Sidan uppdaterad: 2024-12-11
Med kylan kommer stigande elpris
Det rörliga priset steg kraftigt i november och prisuppgången har fortsatt i inledningen av december där vi vissa timmar har haft priser på över 5 kronor/kWh.
De fasta priserna har däremot sjunkit på sistone.
Känner du oro för de höga rörliga priserna rekommenderar vi något av våra fastprisavtal.
Det rörliga priset
Som vi förutspådde i förra månadsinformationen steg det rörliga priset i november. När kylan slog till samtidigt som vindkraften producerade mindre stack det rörliga priset snabbt uppåt. I slutet av oktober började Svenska kraftnät med den så kallade flödesbaserade kapacitetsberäkningen vilket verkar ha fått elpriset att spreta än mer i Sverige.
December har inletts med än högre rörligt pris och bedömningen är att priset kommer att stiga jämfört med november, även om det rörliga priset ofta går ner under jul- och nyårshelgerna då efterfrågan på el minskar.
Under några timmar i december har det rörliga priset varit över 5 kronor/kWh.
Den snabba uppgången för det rörliga priset i november och början av december visar på känsligheten i elsystemet. Efter en vår, sommar och höst med mycket låga rörliga elpriser gör en ökad efterfrågan på el, till stor del orsakad av eluppvärmning, att priserna stiger snabbt.
De fasta priserna
Terminskontrakten, som ligger till grund för de fasta priserna, sjönk under november. Men varför sjönk då inte våra fasta priser? Det beror på att kostnaden för så kallade epad-kontrakt samt valutan gick åt andra hållet. Totalt steg de fasta avtalen svagt i november.
I början av december har de fasta priserna sjunkit svagt, trots att det rörliga priset skjutit i höjden. Vill du veta vad du ska betala för din el är något av våra fasta avtal att rekommendera.
Kallt väder på kontinenten under november har gjort att fyllnadsgraden i de europeiska gaslagren har minskat vilket påverkat priserna uppåt i Tyskland. Om denna utveckling fortsätter kan vi förvänta oss att även de fasta priserna i Sverige kan vända upp igen.
Den hydrologiska balansen
Medeltemperaturen i Sverige blev i november 4,67 grader, att jämföra med normala 3,77. Nederbörden låg i linje med normala nivåer vilket gör att den hydrologiska balansen fortfarande uppvisar ett överskott.
Så sätter vi våra priser
De priser som vi sätter mot våra slutkunder baseras på marknadspriset på Nord Pool, därutöver lägger vi på en riskpremie som ska täcka de kostnader vi har för att köpa och leverera elen till kunden, samt en liten marginal som ska ge ett överskott.
En fast avgift på 24 kronor per månad och anläggning tillkommer.
Detta påverkar elpriset
Elpriset, som sätts på den nordiska elbörsen Nord Pool, påverkas bland annat av temperatur, nederbörd och hur tillgänglig kärnkraften är. Även omvärldsfaktorer som bränslepriser och internationella konflikter spelar in.
Om månadsinformationen
Karlstads Energis månadsinfo publiceras normalt i början av varje månad. Informationen har inhämtats från källor som Karlstads Energi bedömer vara tillförlitliga. Karlstads Energi kan inte garantera att informationen är fullständig eller korrekt. Vi kan därför inte ta ansvar för ekonomiska transaktioner grundade på vår information om elmarknaden.