Logotyp

Var trygg på internet

Här har vi samlat tips på hur du ansluter till och använder internet på ett säkrare sätt.

Skydda din data med lösenord

När du använder internet och ansluter dig till ett nätverk är det möjligt för dig att ta del av information som finns på andra datorer i nätverket. På samma sätt är det möjligt för andra att ta del av information som finns på din dator. För att förhindra att obehöriga ansluter till din dator eller kommer åt dina användarkonton är det viktigt med hög säkerhet genom säkra, unika lösenord och tvåfaktorsautentisering när det finns tillgängligt.

Håll lösenorden hemliga

Lämna aldrig ut ditt lösenord till någon annan. Förvara alltid användarnamn och lösenord på en säker plats där endast du kan komma åt dem. Helst ska du inte ha lösenorden nedskrivna alls, använd hellre en digital lösenordshanterare.

Tips på lösenordshanterare

Bitwarden Länk till annan webbplats.

1Password Länk till annan webbplats.

Ta hjälp av en lösenordsgenerator

Om du tycker att det är svårt att komma på ett tillräckligt långt och unikt lösenord kan du använda en lösenordsgenerator. Du kan generera ett säkert lösenord hos 1Password Länk till annan webbplats..

Tips!

Om du använder en lösenordshanterare finns en generator för säkra lösenord inbyggt.

Skydda dina nätverk med lösenord och kryptering

Om du använder trådlösa nätverk hemma ska du se till att der är lösenordsskyddat och krypterat. Annars kan vem som helst surfa in på ditt nätverk. När du installerar en router hemma så är nätverket krypterat och lösenordskyddat automatiskt.

Undvik att dela mappar

Dela inte mappar och filkataloger som du har i dina molntjänster (som till exempel Dropbox, GoogleDrive, iCloud) med andra användare om du inte är helt säker på hur det fungerar. I värsta fall kan du råka ge helt främmande människor tillgång till dina filer.

Stäng av datorn

När din dator är avstängd är det omöjligt att ansluta till den. Stänger du av datorn när du inte ska använda den förhindrar du att obehöriga tar sig in i ditt system.

Ha brandväggen aktiverad

Alla moderna operativsystem har en inbyggd brandvägg, se till att ha den aktiverad. Det är ett mycket bra sätt att öka säkerheten på din dator. Den fungerar som ett filter som stoppar obehörig trafik till din dator.

Vi rekommenderar alla som har en fast anslutning till ett nätverk att aktivera någon form av brandvägg.

Håll din dator och dina program uppdaterade

Eftersom mycket av det som skyddar din dator och ditt nätverk är inbyggt i datorns system behöver du se till att hålla systemet uppdaterat. De som utvecklar datorer och system jobbar löpande med att skydda dig som användare mot nya typer av säkerhetsrisker som kommer över internet.

Uppdatera ditt system direkt när du får meddelanden om att det finns uppdateringar tillgängliga.

Skydda datorn mot virus och trojaner

Virus och trojaner är en annan typ av säkerhetsproblem. De smugglas in i din dator när du öppnar vad som ser ut som vanliga filer via mejl eller besöker en webbplats som inte är säker. De kan skada din dator och stjäla data från dig.

Virusskydd

Oavsett vilken typ av dator du har kan det vara bra att installera ett virusskydd, det kompletterar operativsystemets inbyggda säkerhetslösningar. Om du har ett virusskydd installerat så är det viktigt att du håller det uppdaterat.

Spammejl

Spam, även känt som skräppost, är ett mycket vanligt fenomen. Skydda dig genom att aldrig klicka på länkar och bifogade filer som kommer i mejl som du inte väntat dig att få i inkorgen. Beställningsbekräftelser och fraktnotiser är exempel på mejl som kan vara spam. Gå då hellre in på den webbplats du handlat från och följ länkarna där.

Spammejl är ett av de vanligaste sätten att sprida virus på. Det mejlprogram du använder har troligtvis ett inbyggt spamfilter för att automatiskt sortera bort mejl som kommer från osäkra avsändare. Du kan ofta känna igen ett spammejl på att det lockar med orimliga saker som enroma lottovinster eller mirakelmediciner för viktnedgång.

Lita inte på mejl som ber om dina uppgifter

Något som är svårare än spammelj att skydda sig mot är något som kallas Phising. Det kan vara mejl som ser ut att komma från en trovärdig avsändare, men som är skickade från någon som vill lura dig.

Det kan handla om att du får ett mejl som ser ut att komma från din bank där de ber dig uppdatera ditt lösenord. Men i själva verket är det någon annan har skickat mejlet och som tar emot dina uppgifter när du fyller i dem. De kan sedan kapa ditt konto.

Skydda dig

Ha som princip att aldrig fylla i dina uppgifter eller lösenord på uppmaning av någon annan. Oavsett om det är via mejl, SMS eller telefon. Hör istället av dig själv till den avsändare som mejlet uppgav sig att vara från och fråga om de faktiskt har skickat mejlet.

Seriösa företag ber dig aldrig uppge ditt lösenord i mejl eller över telefon. Ta i så fall själv kontakt med företaget på ett officiellt telefonnummer för att fråga om vem som kontaktade dig.

Kom ihåg att du inte är anonym på internet

Tänk på att du inte är anonym på Internet. Allting du gör registreras i olika loggfiler. På vissa webbsidor sparas dessutom allt du gör och laddar upp, oavsett om du sedan tar bort din profil och raderar innehållet. Facebook är ett exempel på en sådan webbplats.

Sidan uppdaterad: 2024-02-12

16 Juli 2024