Flerbostadshus upp till 25 lägenheter
Senast 2027 ska hela Karlstad hemsortera, och faktiskt hela Sverige. I Karlstad har vi idag ungefär 10 000 lägenheter som saknar möjligheten att hemsortera. För att vi ska nå full hemsortering senast 2027 kommer vi därför behöva hjälpas åt. Vi kommer köra ut sopkärl enligt en utbyggnadsplan till ditt flerbostadshus om det har upp till 25 lägenheter.
Vi vet att förutsättningarna för hemsortering i flerbostadshus ser olika ut. Vissa har miljörum, några har bottentömmande behållare och en del har sopkärl ståendes vid fastigheten. För att vi ska kunna skapa förutsättningarna för att hela Karlstad ska hemsortera 2027 kommer vi arbeta utifrån en utbyggnadsplan. För dig som fastighetsägare till ett flerbostadshus med upp till 25 lägenheter kommer du ingå i den utbyggnadsplanen och vi kommer köra ut sopkärl till dig.
Vi kommer arbeta område för område i Karlstad och köra ut sopkärl som skapar möjligheten för de boende att hemsortera. Med andra ord kommer du, utöver de befintliga sopkärlen för mat- och restavfall, få nya sopkärl för:
- Pappersförpackningar
- Plastförpackningar
- Metallförpackningar
- Färgat glas
- Ofärgat glas
- Tidningar (valfri)
Du kommer få ett brev av oss från Karlstads Energi innan vi kommer till ditt område för att ställa ut sopkärlen.
Måste jag ha så många sopkärl?
Ja, enligt den nya förordningen behöver du som fastighetsägare till ett flerbostadshus erbjuda de boende möjligheten att hemsortera sina förpackningar senast 2027. Kanske tänker du att du vill vänta till 1 januari 2027 innan du löser den utmaningen? Men utmaningen är att om alla fastighetsägare i Karlstad väntar till dess kommer vi inte kunna erbjuda alla hjälp samtidigt.
Du behöver erbjuda möjligheten för de boende att sortera förpackningar av:
- Papper
- Plast
- Ofärgat glas
- Färgat glas
- Metall
Vi rekommenderar även att ni har ett kärl för tidningar då det brukar vara både efterfrågat och uppskattat av boende i flerbostadshuset. Ett sopkärl för tidningar är dock valfritt för dig som flerbostadsägare.
Vad gör jag om det inte finns plats för sopkärlen?
Det är du som fastighetsägare till flerbostadshuset som ansvarar för att det finns utrymme för sopkärlen vid din fastighet. Vi förstår att det kan vara utmanande att få till en yta för fler sopkärl, och vi kommer gärna ut och har en dialog om vad den bästa lösningen för just er är. Under länken Schablonberäkning av kärlstorlek och hämtningsfrekvens kan du lämna dina kontaktuppgifter till oss så kontaktar vi dig för att diskutera en skräddarsydd lösning.
Vad kommer jag få för sopkärl?
Beroende på hur många lägenheter som ingår i flerfamiljshuset kommer du få sopkärl baserat på det. Vi har tagit fram en schablonberäkning av hur ofta vi behöver hämta soporna, storleken på sopkärlen baserat på antalet lägenheter och hur mycket det kostar för dig som fastighetsägare. Du kan läsa mer om vad vi rekommenderar din fastighet i länken ovanför.
Givetvis har du möjligheten att anpassa storleken och hämtningsfrekvensen av sopkärlen så det passar de förutsättningar ni har gällande yta och ekonomi. Du kan ta kontakt med oss i formuläret som finns i länken till schablonberäkning av kärlstorlek och hämtningsfrekvens så hittar vi en skräddarsydd lösning.
Om du inte återkopplar till oss utifrån angivet datum som finns i brevet du fått av oss kommer vi köra ut den schablonberäknade lösningen till dig.
Varför kommer ni köra ut sopkärl?
Det korta svaret är för att alla i Karlstad ska kunna hemsortera senast 2027. För att vi ska nå dit behöver vi arbeta oss igenom Karlstad område för område. Om alla fastighetsägare till flerbostadshus som idag saknar hemsortering ska införa det på en och samma gång kommer vi inte kunna erbjuda dig bästa möjliga service och hjälp. Därför arbetar vi utifrån en utbyggnadsplan där vi tar ett område i taget och säkerställer att det finns bra förutsättningar för att hemsortera.
Utbyggnadsplanen när just ditt område kommer beröras finns länkat här ovanför. Om du inte hör av dig till oss om att du önskar en annan typ av kärllösning och hämtningsfrekvens än den schablonberäknade kommer vi ställa ut sopkärlen vid flerbostadshuset under den angivna tidsspannet.
När får jag de nya sopkärlen?
Det beror på var i Karlstad ditt flerbostadshus finns. Du kan läsa mer om utbyggnadsplanen som finns länkad här ovanför när just ditt område berörs.
Vi kommer börja ställa ut sopkärl för flerbostadshus under oktober 2025 och fortsätta fram till december 2026.
Var ska de nya sopkärlen stå?
Sopkärlen behöver stå på en hårdgjord yta av till exempel betong eller asfalt. Hur stor yta som tas i anspråk för just din lösning kan du se i länken ovan om Schablonberäknad kärlstorlek och hämtningsfrekvens.
Sopkärlen behöver inte stå i ett miljörum, men om de gör det behöver vi ha nycklar till miljörummet.
På sophämtningsdagen behöver sophämtaren komma åt sopkärlen på enkelt vis.
Hur stor plats kommer sopkärlen ta?
För flerbostadshus med upp till 15 lägenheter tar sopkärlen upp en total yta av 650 x 80 centimeter i anspråk.
För flerbostadshus med upp till 25 lägenheter tar sopkärlen tar upp en total yta av 900 x 80 centimeter i anspråk.
Hur stora är sopkärlen?
140-liters kärl - 112,5 cm hög, 48,5 cm bred, 55,5 cm djup
240-liters kärl - 119 cm hög, 58 cm bred, 73 cm djup
370-liters kärl - 120 cm hög, 75 cm bred, 80,5 cm djup
660-liters kärl - 122,5 cm hög, 125,5 cm bred, 77,5 cm djup
770-liters kärl - 137 cm hög, 125,5 cm bred, 77,5 cm djup
Ditt flerbostadshus kommer troligen ha en mix av flera olika typer av storlekar på sopkärlen, baserat på antal lägenheter som finns vid flerbostadshuset. Du kan läsa mer om vad vi rekommenderar just dig under Schablonberäkning av kärlstorlek och hämtningsfrekvens.
Vilka förpackningar ska kunna hemsorteras?
Utöver rest- och matavfallet, ska alla boende i flerbostadshuset kunna hemsortera förpackningar gjorda av:
- Papper
- Plast
- Färgat glas
- Ofärgat glas
- Metall
Vi rekommenderar även att ni har ett kärl för tidningar då det brukar vara både efterfrågat och uppskattat av boende i flerbostadshuset. Ett sopkärl för tidningar är dock valfritt för dig som flerbostadsägare.
Måste de boende sortera ut sina förpackningar?
Ja, enligt en förordning är alla medborgare redan idag skyldiga att sortera ut sina förpackningar för materialåtervinning. Det nya är att alla ges möjligheten att senast 2027 lämna förpackningar för materialåtervinning i direkt anslutning till fastigheten där du bor.
Genom att sortera ut pappers-, plast, glas- och metallförpackningar sparar vi på både ekonomin och miljön. I och med att du kommer kunna hemsortera dina förpackningar kommer vi få mindre mängd felsorterat i restavfallet, vilket i sin tur leder till bättre möjligheter att hålla nere avfallstaxan. När vi materialåtervinner förpackningar istället för att energiförbränna dem i restavfallet bidrar vi också till minskade koldioxidutsläpp och förpackningarna kan leva vidare återvunnet som något annat.
Enligt den nya förordningen som riksdagen beslutat om får inte något osorterat abonnemang erbjudas.
Fram tills hemsortering är fullt utbyggt i Karlstad sorterar du ditt förpackningsavfall som vanligt på en förpackningsstation.
Vad kommer det kosta?
Kostnaden baseras på antalet sophämtningar. Ju färre sophämtningar du har, desto billigare blir det. Längsta möjliga intervall är idag åtta veckor på förpackningar. Matavfall och restavfall har den längsta hämtningsintervallen varannan vecka.