ABP för livsmedelsbutiker
Vad gör din livsmedelsbutik med matvaror som inte säljs till kunderna? Visste du att till exempel kött, sockerkakor och raviolin i konservburken behöver sorteras ut? Det kallas för en animalisk biprodukt (ABP), som behöver tas om hand på rätt sätt. Det är viktigt eftersom ABP inte får användas som livsmedel igen.
Från och med 1 januari 2024 gäller krav på utsortering och separat insamling av animaliska biprodukter från livsmedelsbutiker. Butiken måste enligt lag förvara och forsla bort avfallet på rätt sätt. ABP kräver särskilt omhändertagande och får bara samlas in av godkänd transportör.

Foto: Johannes Erlandsson/Mostphotos
Vad är en animalisk biprodukt?
ABP är animaliskt avfall från livsmedelsproduktion och kommer från djur eller delar av djur. Det är sådant som tidigare varit livsmedel men även djurdelar som aldrig kommit till det steget att det blir livsmedel. Det kan vara allt från en djurkropp till en kasserad sockerkaka som innehåller ägg. Till exempel:
- Kött
- Ägg
- Fiskgratäng
- Burk-ravioli
- Honung
- Kakor
- Godis
ABP delas upp i olika kategorier beroende på vilken smittorisk de utgör för människor och djur. Det finns olika regler beroende på vilken kategori av ABP-avfallet tillhör och var avfallet uppstår.
Så här ska ABP hanteras
Karlstads Energi ansvarar för hämtningen och transport av ABP-avfall i Karlstads kommun. Du beställer hämtning av ditt ABP-avfall av Karlstads Energi genom att fylla i formuläret på denna sida. Vår upphandlade entreprenör hämtar ditt avfall.
Så här fungerar hämtningen av ABP:
- Butiken får täta lådor som är uppmärkta och klara från entreprenören.
- Entreprenören ansvarar för handelsdokumenten som krävs för ABP-avfallet.
- Antalet lådor och hur ofta de ska hämtas anpassas utifrån butikens behov.
- Butiken betalar en framkörningsavgift och per ton avfall, vid varje hämtning.
Mått på lådan: 120x80x74 cm
Volym: 500 liter
Beställ hämtning av ditt ABP-avfall
Fyll i formuläret för att beställa hämtning av ditt ABP-avfall. När vi fått in ditt formulär kommer vi kontakta dig för rådgivning, kring exempelvis antal lådor och intervall av hämtning, och slutföra beställningen.
Krav att tömma förpackningar
Från 1 januari 2024 ska den som har en förpackning som innehåller avfall skilja förpackningen från innehållet. Det innebär att om du har till exempel en konservburk med ravioli behöver du tömma burken. Sen sorterar du konservburken som en metallförpackning, och raviolin sorterar du som ABP.
Minska matsvinnet och öka din lönsamhet
Minska matsvinnet och använd dina resurser smartare – och öka ditt företags lönsamhet.
Tips för att minska matsvinnet i din butik.
- Kyl ner överbliven mat.
- Frys in mat som snart går ut.
- Sälj eller donera överbliven mat.
- Förvara på rätt sätt för att öka hållbarheten.
Har du frågor om lagstiftningen och tillsynen?
Då är det miljöförvaltningen du ska kontakta.
Frågor och svar
Vad är skillnaden mellan matavfall och ABP?
Matavfall
Matavfall definieras i animaliska biproduktslagstiftningen som ”Alla typer av matavfall, inklusive använd matolja, från restauranger, storkök och andra typer av kök, inbegripet centralkök och hushållskök”. Det vill säga matavfall som passerat kök på något vis.
Animaliska biprodukter (ABP)
Är före detta livsmedel som innehåller någon animalisk beståndsdel, men som inte har passerat något kök. Exempelvis kött och fisk samt mjölkprodukter, men även produkter som innehåller mjölk och ägg, exempelvis sockerkaka, godis med gelatin och mjölkchoklad.
Hur ska vår butik slänga matavfall och ABP?
Matavfall
Matavfallet ska du slänga i ett matavfallskärl. Det är obligatoriskt att sortera ut allt matavfall och lämna till kommunen.
Animaliska biprodukter (ABP)
Animaliska biprodukter kräver särskilt omhändertagande och får bara samlas in av godkänd transportör. Det innebär att du inte kan lägga ABP i matavfallskärlet. När det är bestämt att ABP ska slängas, det vill säga blir ett avfall, får det aldrig återgå till att bli ett livsmedel igen. Du beställer hämtning av ditt ABP-avfall av Karlstads Energi.
Hur ska vår butik slänga frukt och grönt?
Frukt och grönsaker är inte ABP (innehåller inte några animaliska beståndsdelar) och ska slängas i matavfallskärlet.
Kan min livsmedelsbutik få dispens från att sortera ut ABP?
Om din livsmedelsbutik har mindre än 20 kg ABP, kategori 3, per vecka kan du ansöka om dispens från separat hantering av ABP hos miljöförvaltningen. Det kräver även att du söker dispens för separering av förpackningar från avfallet. Vid godkänd dispens kan ABP slängas i kärlet för restavfall. Du ansöker hos miljöförvaltningen.
Varför finns lagstiftning om ABP?
Syftet med lagstiftningen om ABP är att säkerhetsställa kvalitén i livsmedels- och foderkedjan. Lagstiftarna, på både EU-nivå och nationell nivå i Sverige, vill förebygga och minimera risker för människor och djurs hälsa. Lagstiftningen är bland annat till för att minska risken att ABP hamnar i livsmedelskedjan eller foderkedjan igen. Detta undviks genom tydlig uppmärkning av avfall och genom spårbarhet.
Genom att ställa krav på rengöring av transporter av animaliska biprodukter vill man undvika att livsmedel blir förorenat av ABP. Detta för att undvika kontaminering av bland annat olika virus och bakterier som kan leda till sjukdomar som till exempel galna kosjukan och svinpest. Av samma anledning ska även animaliska biprodukter alltid förvaras separat från livsmedel.
Vem kontrollerar att butikerna följer reglerna?
Det är miljöförvaltningen som kontrollerar att butikerna följer reglerna för hantering av ABP. Har du frågor om lagstiftningen eller om tillsyn? Kontakta miljöförvaltningen.