Frågor och svar - Hemsortera
Snart kommer du kunna hemsortera dina förpackningar som vi sedan hämtar hemma hos dig. Här kan du få svar på några av de frågor du kan tänkas ha.
Hur kommer det här påverka mig som har en villa/parhus/fritidshus i Karlstad?
Du kommer senast 2027 kunna hemsortera. Det betyder att du inte längre kommer behöva åka till en återvinningsstation med dina pappers-, plast-, glas-, och metallförpackningar. Istället kommer du ha tre sopkärl på din tomt där du lägger ner förpackningarna som vi sedan kommer och hämtar.
Tills du får dina nya sopkärl sorterar du ditt förpackningsavfall som vanligt. Du kommer få dina nya sopkärl under våren 2026.
Vad är en förpackning?
En förpackning är det som omsluter en annan produkt som du köper. Till exempel en mjölkkartong är (oftast) en pappersförpackning som omsluter mjölken, tandkrämstuben är (oftast) en plastförpackning som omsluter tandkrämen. Dessa kan materialåtervinnas och bli till något nytt när vi sorterar dem rätt.
Något som inte är en förpackning är till exempel en diskborste, även om den är gjord av plast. Den omsluter inte en annan produkt, och ska slängas i restavfallet. Om du tycker det är svårt att veta hur du ska sortera ditt skräp kan du använda dig av Kasta Rätt-appen.
Vilka förpackningar kommer jag hemsortera?
Utöver rest- och matavfallet som du redan har ett sopkärl för hemma, kommer du kunna hemsortera förpackningar gjorda av:
- Papper
- Plast
- Färgat och ofärgat glas
- Metall
Ska jag slänga mina förpackningarna i en påse?
Mindre plastförpackningar kan du samla i en använd brödpåse som också ska återvinnas. Plast har nämligen en tendens att lätt blåsa bort, så det kan vara smart att samla ihop mindre plastförpackningar i en större.
De andra förpackningarna behöver du inte lägga i en påse, utan kan lägga löst i sopkärlet.
Måste jag sortera ut mina förpackningar?
Ja, enligt en förordning är alla medborgare redan idag skyldiga att sortera ut sina förpackningar för materialåtervinning. Det nya är att alla ges möjligheten att senast 2027 lämna förpackningar för materialåtervinning på tomten eller i direkt anslutning till fastigheten där du bor.
Genom att sortera ut pappers-, plast, glas- och metallförpackningar sparar vi på både ekonomin och miljön. I och med att du kommer kunna hemsortera dina förpackningar kommer vi få mindre mängd felsorterat i restavfallet, vilket i sin tur leder till bättre möjligheter att hålla nere avfallstaxan. När vi materialåtervinner förpackningar i stället för att energiförbränna dem i restavfallet bidrar vi också till minskade koldioxidutsläpp och förpackningarna kan leva vidare återvunnet som något annat.
Enligt den nya förordningen som riksdagen beslutat om får inte något osorterat abonnemang erbjudas.
Fram tills du får dina nya sopkärl sorterar du ditt förpackningsavfall som vanligt på en förpackningsstation.
Hur många sopkärl kommer jag ha vid min villa/radhus?
Du kommer ha tre sopkärl hemma. Såhär kommer kärlen vara uppdelade:
Kärl 1 - rest- och matavfall
Kärl 2 - pappers- och plastförpackningar
Kärl 3 - färgat och ofärgat glas samt metallförpackningar
Hur stor plats kommer sopkärlen ta?
Du som småhusägare i Karlstad kommer ha tre sopkärl hemma. Dessa kommer ta upp en yta av ungefär 203 cm bred x 81 cm djup samt 107 cm högt. Observera att sopkärlen behöver ha mer utrymme omkring sig på sophämtningsdagen.
Hur stora är sopkärlen?
Kärl nummer 1 och 3 kommer vara 240-liters kärl. De kommer ha följande mått:
Bredd: 58 cm
Djup: 75 cm
Höjd med nedfällda lock: Cirka 107 cm
Höjd med uppfällda lock: Cirka 129 cm
Kärl nummer 2 kommer vara ett 370-liters kärl. Det kommer ha följande mått:
Bredd: 77 cm
Djup: 81 cm
Höjd med nedfällda lock: Cirka 112 cm
Höjd med uppfällda lock: Cirka 141 cm
Jag vill ha mina sopkärl i en inbyggd kur, hur stor ska den vara?
Själva sopkärlen med ungefär fem centimeter mellan varje kärl kommer ta upp en yta av 203 cm bred x 81 cm djup samt 107 cm högt. Om du vill bygga en kur för dina sopkärl tänk då också på att sopkärlen ska kunna dras fram enkelt för dig.
Vi kommer inte kunna tömma sopkärl permanent ståendes i inbyggda kurer, utan sopkärlet kommer behöva dras fram till tomtgränsen och stå fritt på sophämtningsdagen.
Hur ska sopkärlet stå på sophämtningsdagen?
I samband med att Karlstad börjar hemsortera kommer vi hämta dina sopor på ett nytt sätt. När vi hämtar sopkärl ett och två hos dig kommer det vara med en sidlastande sopbil. Sopkärlen behöver stå på olika sätt på hämtningsdagen.
Så ska sopkärl nummer 1 och 2 stå på sophämtningsdagen
- Vid tomtgränsen ungefär 50 cm från bilvägen.
- Hjulen på sopkärlet ska vara inåt mot din tomt, och fronten med siffran på sopkärlet alltså ut mot vägen.
- Fritt 50 cm runtomkring sopkärlet, med andra ord inte mot en mur, staket eller häck.
- Fritt 4 meter ovanför sopkärlet, med andra ord får det inte stå under ett träd eller tak.
Så ska sopkärl nummer 3 stå på sophämtningsdagen
- Vid tomtgränsen ungefär 50 cm från vägen.
- Hjulen på sopkärlet ska vara utåt mot vägen, och fronten med siffran på sopkärlet ska alltså vara inåt mot din tomt.
Vad gör jag om jag inte vill ha tre sopkärl?
Vi arbetar för att hitta en individuell lösning för de Karlstadsbor som upplever att de har ett annat behov av sophämtningsfrekvens och volym än den vi har som utgångsläge. Du ska fortfarande hemsortera, eftersom det är ett lagkrav från riksdagen.
Däremot arbetar vi för att under 2027 kunna hitta lösningar där du som enskild kund ska kunna välja på att dela sopkärl med en granne, eller få möjlighet att byta ut till sopkärl till ett större/mindre, eller bara få dina sopor hämtade hälften så ofta.
Hur ofta hämtar ni soporna?
Vi kommer ha följande sophämtningsintervall:
Sopkärl 1 för rest- och matavfall - sophämtning var 14:e dag
Sopkärl 2 för pappers- och plastförpackningar - sophämtning var 21:e dag
Sopkärl 3 för ofärgat och färgat glas samt metallförpackningar - sophämtning var 16:e vecka
Jag har blöjbarn hemma, kommer sophämtningen räcka?
Sopkärl 1 med rest- och matavfall kommer hämtas varannan vecka. De flesta Karlstadsbor har redan idag 240 liters kärl med sophämtning varannan vecka, precis som det kommer bli när vi hemsorterar.
Enligt vårt pilottest på Mjölnartorpet upplevde blöjfamiljer att sophämtningsfrekvensen och volymen stämde överens med behovet som uppstod. Vi arbetar för att till 2027 kunna erbjuda individuella lösningar för de som har behov av ett större sopkärl för rest- och matavfall.
Jag har idag sophämtning varje vecka, kommer jag kunna fortsätta ha det?
Nej, alla kommer automatiskt gå in på samma hämtningsintervaller och volymer på sopkärlen. Oavsett om du har sophämtning varje vecka året runt, eller bara under sommarmånaderna, kommer du automatiskt gå in på ett abonnemang med sophämtning av ditt rest- och matavfall varannan vecka från och med 2026.
Vi arbetar för att till 2027 kunna erbjuda individuella lösningar för de som har behov av ett större sopkärl för rest- och matavfall.
Behöver sopkärlen alltid stå vid tomtgränsen?
Nej, bara när vi kommer och hämtar innehållet i det. Du väljer själv var du vill ha kärlen ståendes all annan tid.
Kan ni hämta kärlet på min baksida, eller högre upp på garageuppfarten?
Vi kommer inte erbjuda så kallat "dragavstånd". Det gör vi inte av arbetsmiljöskäl. Kärlet behöver med andra ord stå vid tomtgränsen på hämtningsdagen för att vi ska kunna hämta dina förpackningar.
Om du av medicinska skäl inte kan dra fram ditt sopkärl kommer du kunna ansöka om dragavstånd hos oss. Hur du går tillväga för detta kommer vi informera om under hösten 2025.
Vad kommer det kosta?
Hämtningen av dina sorterade förpackningar finansieras av producenterna, och vår ambition är att insamling av förpackningar ska vara kostnadsfri. Det du betalar för i din avfallstaxa är sophämtning av mat- och restavfall. Vi kommer att se över avfallstaxan och kommunfullmäktige kommer därefter att godkänna den. 2026 års avfallstaxa beslutar kommunfullmäktige om i december 2025.
När kommer jag få mina nya kärl?
Småhusägare på Mjölnartorpet har hemsorterat sedan 1 januari 2025. Resten av Karlstads småhusägare kommer få sina tre nya sopkärl under våren 2026 med start i mars. Oavsett om du bor i villa, radhus, parhus eller har ett fritidshus i Karlstad kommer du få tre sopkärl.
Vi kommer informera om utställningsplanen och vilket område som är först under hösten 2025.
Vilka får sina nya sopkärl först?
Utbyggnadsplanen för den stora utställningen av alla nya sopkärlen kommer vi informera om under hösten 2025.
Jag bor i en lägenhet, kommer jag kunna hemsortera?
Ja, din fastighetsägare ansvarar för att se till att du kan hemsortera dina pappers-, plast-, glas och metallförpackningar i ett närliggande miljörum eller bottentömmande container senast 2027. Om du inte kan sortera det här idag i din lägenhet, ta kontakt med fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen för att fråga dem hur planeringen framåt ser ut för just din bostad.