Frågor och svar - Hemsortera
Snart kommer du kunna hemsortera dina förpackningar som vi sedan hämtar hemma hos dig. Här kan du få svar på några av de frågor du kan tänkas ha.
Hur kommer det här påverka mig som bor i villa?
Du kommer senast 2027 kunna hemsortera. Det betyder att du inte längre kommer behöva åka till en återvinningsstation med dina pappers-, plast-, glas-, och metallförpackningar. Istället kommer du ha sopkärl på din tomt där du lägger ner förpackningarna som vi sedan kommer och hämtar.
Tills du får dina nya sopkärl sorterar du ditt förpackningsavfall som vanligt. Du kommer få information innan du får dina nya kärl och du kan hemsortera dina förpackningar.
Vad är en förpackning?
En förpackning är det som omsluter en annan produkt som du köper. Till exempel en mjölkkartong är (oftast) en pappersförpackning som omsluter mjölken, tandkrämstuben är (oftast) en plastförpackning som omsluter tandkrämen. Dessa kan materialåtervinnas och bli till något nytt när vi sorterar dem rätt.
Något som inte är en förpackning är till exempel en diskborste, även om den är gjord av plast. Den omsluter inte en annan produkt, och ska slängas i restavfallet. Om du tycker det är svårt att veta hur du ska sortera ditt skräp kan du använda dig av Kasta Rätt-appen.
Vilka förpackningar kommer jag hemsortera?
Utöver rest- och matavfallet som du redan har ett sopkärl för hemma, kommer du kunna hemsortera förpackningar gjorda av:
- Papper
- Plast
- Färgat och ofärgat glas
- Metall
Måste jag sortera ut mina förpackningar?
Ja, enligt en förordning är alla medborgare redan idag skyldiga att sortera ut sina förpackningar för materialåtervinning. Det nya är att alla ges möjligheten att senast 2027 lämna förpackningar för materialåtervinning på tomten eller i direkt anslutning till fastigheten där du bor.
Genom att sortera ut pappers-, plast, glas- och metallförpackningar sparar vi på både ekonomin och miljön. I och med att du kommer kunna hemsortera dina förpackningar kommer vi få mindre mängd felsorterat i restavfallet, vilket i sin tur leder till bättre möjligheter att hålla nere avfallstaxan. När vi materialåtervinner förpackningar istället för att energiförbränna dem i restavfallet bidrar vi också till minskade koldioxidutsläpp och förpackningarna kan leva vidare återvunnet som något annat.
Enligt den nya förordningen som riksdagen beslutat om får inte något osorterat abonnemang erbjudas.
Fram tills du får dina nya sopkärl sorterar du ditt förpackningsavfall som vanligt på en återvinningsstation.
Hur många sopkärl kommer jag ha vid min villa/radhus?
Du kommer ha tre sopkärl hemma.
Hur stor plats kommer sopkärlen ta?
Du som villaägare i Karlstad kommer ha tre sopkärl hemma. Vi kommer under 2025 pilottesta två olika kärllösningar som tar upp olika stor plats. Vilken lösning som kommer lanseras till hela Karlstad kommer vi fatta beslut på under slutet av 2025 utifrån den analys som görs av att testa två olika sätt.
De två olika uppsättningar av kärl tar olika plats: den ena ungefär 180 centimeter gånger 80 centimeter. Den andra har en total yta på ungefär 200 centimeter gånger 80 centimeter. Observera att sopkärlen behöver ha mer utrymme omkring sig på sophämtningsdagen.
Hur stora är sopkärlen?
Vi testar i nuläget två storlekar på kärl, vilket av alternativen det kommer bli till hela Karlstad kommer vi veta under hösten 2025. De två uppsättningarna som vi testar i vårt pilotprojekt är en uppsättning av tre 240 liters kärl, samt en uppsättning bestående av två 240 liters kärl och ett 370 liters kärl.
Måtten på 240 liters kärl:
Bredd: 60 cm
Djup: 75 cm
Höjd med nedfällda lock: Cirka 110 cm
Höjd med uppfällda lock: Cirka 129 cm
Måtten på 370 liters kärl:
Bredd: 77 cm
Djup: 81 cm
Höjd med nedfällda lock: Cirka 112 cm
Höjd med uppfällda lock: Cirka 141 cm
Jag vill ha mina sopkärl i en inbyggd kur, hur stor ska den vara?
Om du just nu planerar att bygga en kärlplats på din villatomt så rekommenderar vi dig att avvakta med det tills vi genomfört ett pilottest och kan ge klarare direktiv om hur stor plats kärlen kommer ta. Det kommer vi veta sommaren 2025.
Vi kommer inte kunna tömma sopkärl permanent ståendes i inbyggda kurer, utan sopkärlet kommer behöva dras fram till tomtgränsen och stå fritt på sophämtningsdagen.
Behöver sopkärlen alltid stå vid tomtgränsen?
Nej, bara när vi kommer och hämtar innehållet i det. Du väljer själv var du vill ha kärlen ståendes all annan tid.
Kan ni hämta kärlet på min baksida, eller högre upp på garageuppfarten?
Vi kommer inte erbjuda så kallat "dragavstånd". Det gör vi inte av arbetsmiljöskäl. Kärlet behöver med andra ord stå vid tomtgränsen på hämtningsdagen för att vi ska kunna hämta dina förpackningar.
Vad kommer det kosta?
Hämtningen av dina hemsorterade förpackningar kommer betalas via din avfallstaxa. Vi kommer se över taxan och kommunfullmäktige kommer därefter godkänna den. 2025 års avfallstaxa beslutar kommunfullmäktige om i november 2024.
När kommer jag få mina nya kärl?
Vi kommer rulla ut de första sopkärlen i december 2024, men dessa är bara till ett pilotområde där vi kommer testa vilken dimension och avfallssorter som ska vara i samma sopkärl. Resten av Karlstad kommer sedan byggas ut enligt en utbyggnadsplan med start från 1 januari 2026. Senast 2027 ska alla i Karlstad ha möjlighet att hemsortera.
Vilka får sina nya sopkärl först?
400 villaägare på Mjölnartorpet kommer vara först ut i ett pilotprojekt där vi testar två olika typer av sopkärlsuppsättningar. Baserat på utfallet av det pilottestet kommer vi fatta beslut om vilken av uppsättningar som kommer erbjudas till resten av Karlstads villaägare.
Pilotprojektet startar aktivt 1 januari 2025 och utvärderingen kommer ske efter sommaren.
Jag bor i en lägenhet, kommer jag kunna hemsortera?
Ja, din fastighetsägare ansvarar för att se till att du kan hemsortera dina pappers-, plast-, glas och metallförpackningar i ett närliggande miljörum eller bottentömmande container senast 2027. Om du inte kan sortera det här idag i din lägenhet, ta kontakt med fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen för att fråga dem hur planeringen framåt ser ut för just din bostad.